JOL Koedijk

Wat is JOL?

Jeugd Onder Leiding Koedijk, beter bekent als de JOL, is een timmerdorp in Koedijk voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De kinderen mogen een week lang onder begeleiding hutten timmeren. Tevens worden er verschillende (spel) activiteiten georganiseerd. Per dag betalen de kinderen €0,50 om van 09.30-12.00 uur & 13.30- 15.30 uur te bouwen/timmeren en spelletjes te spelen. De JOL vindt niet alleen plaats in Koedijk, het kan dus zo zijn dat je deze ergens anders in Alkmaar ook tegenkomt. Wel zijn alle JOL-projecten in Alkmaar vallen onder dezelfde overkoepelende organisatie: Stichting Vakantiebestedingen Alkmaar.

De geschiedenis van JOL Koedijk

JOL Koedijk, ook wel Jeugd Onder Leiding, heeft inmiddels een aardige geschiedenis ontwikkelt. Na drie jaar afwezigheid was het Theo Keuter die het idee opperde om JOL Koedijk in 2006 een nieuw leven in te blazen. Na een aantal brainstormsessies en vergaderingen kwam de JOL dezelfde zomer van de grond onder leiding van Jerry Stam en Frank Smit.  Sinds de oprichting heeft de JOL veel veranderingen ondergaan. Zo zijn er verschillende projectleiders geweest, verandert de samenstelling van vrijwilligers ieder jaar en is het aantal kinderen dat komt timmeren gegroeid tot 250!

Vanaf 2016 wordt JOL Koedijk geleid door Thijs Visser, Wouter Masteling en Lianne van Staten. In 2019 heeft Wouter afscheid genomen. Lianne en Thijs leiden vanaf 2020 samen de JOL. Zonder vrijwilligers kunnen deze projectleiders echter niet. Ieder jaar zijn zij omringd door ongeveer 60 enthousiaste vrijwilligers.

Hoe ziet een JOL week eruit?

JOL Koedijk zal dit jaar plaatsvinden van maandag 10 augustus tot en met vrijdag 15 augustus 2020. De feestelijke opening waarbij alle vrijwilligers naar het thema zijn verkleed, zal zodoende plaatsvinden op dinsdagochtend. Na de opening zullen ongeveer 250 kinderen worden ingeschreven. De kinderen kiezen vervolgens met hun vriendjes en vriendinnetjes een hut, waarna zij van start kunnen gaan met het timmeren. Naast het timmeren kunnen de kinderen verschillende spelletjes doen, knutselen en dansen. De vrijwilligers zijn aanwezig om een oogje in het zeil te houden, te helpen en om er voor te zorgen de week goed verloopt.

De JOL staat altijd in het teken van een thema. Dit jaar is gekozen voor het thema: De Olympische Spelen. 

Om het thema echt tot leven te brengen wordt het hele terrein in jungle-sferen versiert, met als eyecatcher de poort. Ditzelfde geldt voor de spelletjes en het rode draad, waarmee de kinderen gedurende de week punten kunnen verdienen.

De JOL-week eindigt met een bonte avond op de vrijdag. Op de bonte avond kunnen de kinderen de hutten aan de ouders laten zien, is er een playbackshow, een loterij en de prijsuitreiking. De ultieme afsluiting begint nadat de hutten zijn afgebroken en het vreugdevuur wordt aangestoken.

Bent uw nieuwsgierig naar het volledige programma van JOL Koedijk? Kijk op het programma!